הקורונה עשתה לכם בית ספר? מותשים מאבק יומיומי? זה הזמן לשחרר ולהבין שיש דרך אחרת. האימון של עו”ד אדווה פרי אבישי

שחררו את הלו"ז והאגו: הורות בימי קורונה

הקורונה עשתה לכם בית ספר? מותשים מאבק יומיומי נגד הילדים? זה הזמן לשחרר ולהבין שיש דרך אחרת. הצטרפו לאימון של עו"ד אדוה פרי אבישי

עו”ד אדוה פרי אבישי | מאמנת הורים  
פורסם ב-13/04/2020 | 13:35

מצחיק אולי לומר, אבל במיוחד לנו כהורים, הקורונה הזו לחלוטין "עשתה לנו בית ספר". ולא בית ספר מקוון, אלא בית ספר אמיתי. ממרוץ אינסופי במשרות תובעניות ושעות ספורות עם הילדים, הפכנו להורים שאחראים על הכל בכל רגע ובכל מקום. ממטירים עלינו שפע עצות מעשיות – שבעיקר מתמקדות בפעולות ומשימות – "תבנו לו"ז מסודר", "תבהירו שזה לא חופש", "שיקומו בשעה קבועה", "תגבילו מסכים" "תקפידו על ארוחות משפחתיות".

הרבה הורים שגם כך מודאגים מהקרקע הנשמטת ישבו באחריות ובהשקעה ובנו לו"ז קפדני ומסודר עם טבלאות יפהפיות מחולקות לימים ולשעות. נשמע מעולה? אז זהו שלא בהכרח. אולי זה עובד בחלק מהמשפחות, אבל הרבה הורים, כבר מותשים ומתוסכלים כי הלו"ז המושלם שבנו עם רשת מסועפת של כללים לא מתקיים או שדורש מאמצים ומאבקים... מתיש? יש דרך אחרת.

מתיש אה? ShutterStock

1. התאמה אישית
לכל משפחה אווירה וערכים משפחתיים שונים. DNA ייחודי. מה שמתאים בבית אחד יכול להיות הרסני בבית אחר. לפני שלל העצות, תסמכו על עצמכם. אתם מכירים את המשפחה שלכם יותר טוב מכל אחד אחר. נסו למצוא את מה שמתאים לכם, מהו הקוד האתי המשפחתי שלכם ומה אתם יכולים לעשות כדי לחזק אותו.

2. חיזוק החוסן הפנימי
במצבי חוסר ודאות, מטרת העל שלנו היא לחזק את החוסן הפנימי שלנו. כמו במטוס, בדקו שמסיכת החמצן היא קודם כל עליכם. ישנם שלושה כללי "מ" שעוזרים ליצירת חוסן: הגברת ה"מרגיעים", הגברת ה"מטענים" והפחתת ה"מרוקנים". שקט פנימי ואנרגיה גבוהה עוזרים לחיזוק החוסן הפנימי. לפני כל החלטה הורית, נסו לחשוב האם היא משרתת את מטרת העל של הגברת החוסן הפנימי.

3. הרשו לעצמכם להיות אנושיים
ביי למושלמות. גלו חמלה כלפי עצמכם ואזרו אומץ לוותר על הפרפקציוניזם. אל תצפו מעצמכם להיות עכשיו ההורים המושלמים בבית המושלם. הרי גם בזמנים נורמאליים זה בלתי אפשרי לשאוף למושלמות ואפילו מזיק לילדים שזקוקים למודל אנושי – שיודע גם לכעוס, להתעצבן, לבכות ולפחד. הבית לא חייב להיות מתוקתק וגם לא אנחנו. זו הדרך האפקטיבית לתת לילדים לגיטימציה לבטא גם כעסים ופחדים.

בנוסף, זה הזמן לחשוב במי או במה ניתן להיעזר במסגרת ההגבלות. היעזרות מרחוק בשיחה טלפונית או בווידאו באיש מקצוע כמו מאמן בעל הכשרה ופיקוח מקצועי תוכל לסייע לכם בתקופה זו בניהול אפקטיבי של המשאבים הפנימיים וחיבור לכוחות שבכם. (ניתן להסתייע באינדקס שבאתר לשכת המאמנים בישראל).

ShutterStock

4. אינטימיות
אבקת הקסמים של היחסים. שהות פיזית ממושכת היא הזדמנות מדהימה לחיזוק האינטימיות ההורית, שמביאה לשיתוף פעולה מרצון והבנה. האזור הרגשי במוח של ילדים מפותח ופתוח ולכן הם יותר מרגישים ממבינים. תהיו אתם. באותנטיות מלאה כי ממילא הם מרגישים אתכם מעבר לכל המילים. ככל שהמילים שלכם יהיו תואמות יותר לתחושות שלכם, הסיכוי ליצירת אווירה נעימה ושיתוף פעולה יגדל פלאים. אל תחששו לשתף אותם לפי רמת הבנתם במה שקורה, במה שעובר עליכם עובדתית ורגשית ותעזרו להם בכך לחוש משמעותיים וקרובים.

5. מגע, חום ואהבה והמון אמפתיה
הילדים שלנו הם יצורים חברתיים. היעדר החברים והמסגרת החברתית קשה עבורם. הצעירים זקוקים למשחק עם ילדים אמיתיים שאיננו אפשרי כעת. מגע פיזי, גילוי אמפתיה לתחושותיהם והרעפת חום ואהבה חשובים תמיד ומקנים המון ביטחון, אבל כעת חשובים עוד יותר. גם המתבגרים שנמצאים בתקופה סוערת התפתחותית ללא קשר לקורונה, זקוקים להרבה מגע ולחום שלנו גם אם נדמה לכם שהם קוצניים וכעוסים.

6. לבחור איך לתרום
מחקרי האושר מעידים כי תחושת המשמעות ביחסים היא מפתח מרכזי לתחושת אושר. ככל שהילדים ירגישו יותר בעלי ערך, תורמים ומשמעותיים תחושת המסוגלות, החוסן והאושר שלהם תתחזק. ככל שתאפשרו להם לבחור בעצמם כיצד לתרום בבית, הם יעשו זאת מרצון ובשיתוף פעולה.

7. עידוד
כלי עוצמתי קודם כל כלפי עצמנו, אחר כך במערכות יחסים בכלל ובהורות בפרט. הוקירו ועודדו את עצמכם בכל יום וגם את הילדים. נסו להתמקד בחלקים החיוביים ולהעצימם. מה שנתמקד בו יגדל. כשהאחות הבכורה שיחקה עם אחיה הצעיר, שקפו ועודדו אותה על התרומה לאחיה ולנו על חצי שעה של שקט לעצמנו. אם הילד בישל ארוחת ערב - והשאיר בלגן – התמקדו בעידוד על היוזמה, היצירתיות, החריצות, התרומה.

ShutterStock

8. פנו מרחב ליצירתיות
הקורונה מלמדת אותנו שהעולם החדש בנוי על התמודדות במצבים משתנים ויצירתיות קריטית לכך. נצלו את התקופה הזו כדי לאפשר לילדים מרחב של יצירתיות. ככל שתהיו אמיצים לשחרר את המושכות של הקובעים והמחליטים, תפנו לילדיכם מרחב רב יותר לפיתוח יצירתיות.

9. תסמכו על הילדים
העברת אחריות. אובדן השליטה שלנו בעת הזו גורם לנו לרצות להחזיר אותה לידינו בכל דרך. אבל גם הילדים שלנו זקוקים לכך ואולי יותר מאיתנו. ככל שתעבירו יותר אחריות לידיהם, כך תחזקו אותם וגם תקלו על עצמכם. הילדים שלנו הם דור עם מוח חד ומהיר במיוחד ובעלי יכולת למידה אוטודידקטית גבוהה במיוחד. לא יקרה שום אסון לעתידם אם יפסידו כמה עמודים בחוברות הלימוד, להפך. יש כאן הזדמנות ללמידה חדשה, אבל כן עלול להיגרם נזק אם יחוו את התקופה הזו בסביבה מלאה במתח ובמאבקים.

10. הומור, קלילות וגמישות
במצבי חוסר ודאות אנומליים הגמישות חיונית. נסו לזקק את מה שהכי חשוב לכם וכמה שפחות להיצמד לכללים נוקשים. נסו כמה שיותר להקליל מצבים מתוחים. הומור הוא כלי נפלא בשגרה ובייחוד בסיר הלחץ הנוכחי כדי ל"רדת מהעץ" ולהימנע ממאבקי כוח מתישים ולייצר שיתוף פעלה ואוירה נעימה. זה הזמן לקחת את האגו ולזרוק אותו כמה שיותר רחוק מהחלון.

ShutterStock

כתבות נוספות שיעניינו אותך