רקע:
אבעבועות הקוף היא מחלה נגיפית נדירה המופיעה בעיקר ביערות הגשם במדינות מרכז ומערב אפריקה. את המחלה גילו לראשונה בשנת 1958 בקרב קופי מעבדה בקונגו. המחלה נגרמת על ידי נגיף אבעבועות הקוף (monkeypox. נוספים בקבוצה זו הינם אבעבועות שחורות ו- Vaccinia. נגיפים הנמצאים בשימוש בתרכיב שעמו מחסנים נגד אבעבועות שחורות). החיסון נגד אבעבועות שחורות הביא למיגור המחלה ונחשב כיעיל גם נגד אבעבועות הקוף.
מהשנים 1970-1980, בעקבות מיגור המחלה בעולם, הופסק מתן החיסון לכלל האוכלוסייה.
איך נדבקים באבעבועות הקוף?
רוב ההדבקה באבעבועות הקוף היא באמצעות מגע עם בעלי חיים נגועים. הדבקה מאדם לאדם אינה שכיחה ומתרחשת בעיקר במגע קרוב ובאמצעות טיפות נשימתיות (transmission droplet). קיימת גם אפשרות להעברה באמצעות מגע – עם הפריחה, עם קילופי הפריחה ובאמצעות ביגוד או מצעים מזוהמים, דרך ריריות (אף, פה, עיניים) או דרך חתכים שאינם נראים. אי לכך, צוותי הבריאות ובני ביתו של חולה פעיל נמצאים בסיכון מוגבר להדבקה. אין הוכחה ברורה להעברה באמצעות האוויר.
תקופת הדגירה: לרוב 6 עד 13 ימים (טווח 5 עד 21 ימים).
כבר בשנת 2018 אובחן בישראל מקרה ראשון של אבעבועות הקוף. מדובר בנוסע שחזר מאפריקה.
כיצד נדע אם נדבקנו במחלה?
הסתמנות קלינית: המחלה הינה דמויה אבעבועות שחורות מבחינת ההסתמנות הקלינית, אך לא מבחינת חומרה. אבחון המחלה נעשה באמצעות לקיחת דגימה מהנגעים או מההפרשות.
כמה זמן נמשכת המחלה?
משך המחלה 2 עד 4 שבועות – בדרך כלל.
האם ישנו טיפול?
המחלה חולפת מעצמה ללא טיפול.
מהם הסיבוכים שעלולים להופיע?
– דלקת ריאות
-דלקת מוח
-זיהום בדם
-פגיעה בקרנית העין
הכותבת: ד”ר מוניקה אלמן, רופאת עור בכירה ובעלת רשת מרפאות אסתטיקה רפואית.
* כתבת העשרה בלבד. אין המגזין אחראי לעושה שימוש בה. כל מקרה נבחן לגופו ובכל בעיה רפואית כזו או אחרת יש להיוועץ עם רופא באופן אישי.
צילום: ג’יימי יוג’טון – אנספלש