כבר אלפי שנים שאנחנו צורכים חלב פרה, אבל רק לפני מספר שנים צצו מחקרים שהצביעו על תופעות הלוואי שעלולות להיגרם כתוצאה מכך. אבל כמו בכל מחקר, צצו גם כאלו שהצביעו על יתרונות בצריכת חלב. ראשית יש להבדיל בין אלרגיה לבין רגישות למוצרי חלב, שבשמה המקצועי נקראת אי ספיקת לקטוז. אי ספיקת לקטוז זוהי מחלה הנגרמת בשל מחסור בהורמון לקטאז, בעוד אלרגיה לחלב לרוב מולדת והתסמינים שלה לגמרי שונים.
חשוב לציין שרגישות ללקטוז אינה מסוכנת ורק גורמת לתחושה רעה ולתופעות לוואי לא נעימות, בעוד אלרגיה ללקטוז מסכנת את החולה ובמצבי קיצון יכולה להיגמר גם בהתקף חמור שיוביל למות.
כיצד נבדיל בין רגישות ללקטוז לבין אלרגיה ללקטוז?
רגישות ללקטוז
רגישות זו גורמת לתופעות לוואי כמו כאבי בטן, התנפחות הבטן, גזים ושלשולים. תופעות אלו מתעוררות לאחר צריכת חלב ומוצריו – ולאחר בדיקה גילינו כי 70 אחוז מאוכלוסיית העולם סובלת מחוסר בלקטאז וכי לרוב לא מדובר בחוסר מוחלט וזאת הסיבה שכל אחד חווה תסמינים באופן וברמה אחרת.
חשוב לציין שאנשים שרגילים ללקטאז לא צריכים להימנע מאכילת מוצרי חלב מהסיבה הפשוטה שכל מוצר מכיל כמות לקטאז אחרת ולכן קיים סיכוי שמוצר אחד יגרום לתופעות והשני לא – ולכן שווה לנסות מגוון מוצרים לפני ששוללים אכילת מוחלטת של מוצרי חלב.
כדי לבדוק האם מדובר ברגישות ללקטאז נערכת בדיקה בשיטת האלימינציה. בהתחלה מוציאים מהתפריט כל דבר שמכיל לקטוז ואז מתחילים ומוסיפים לאט לאט מוצר אחרי מוצר. בנוסף, בליווי מקצועי ניתן להוסיף בדיקות מעבדה שיאששו את האבחנה.
אלרגיה לחלב
אלרגיה זו היא לרוב מולדת ולכן נפוצה גם בקרב תינוקות. מי שסובל מאלרגיה לחלב יפתח תגובה אלרגית הדומה לזו שמפתחים אלו שאלרגיים לבוטנים והוא עשוי לחוות תגובות קלות כמו שלשולים או כאבי בטן חזקים, אך המצב עלול להגיע גם לקשיי נשימה, פריחה בעור ואפילו הלם פיזיולוגי העלול להסתיים במוות.
“קיימים היום מוצרים רבים שמטרתם להחליף חלב, אך אין צורך למהר ולוותר כל כך מהר על החלב כי יש בו גם דברים חיוביים לגוף האדם. חשוב לזכור שרגישות היא אינה אלרגיה ולכן כל אדם צריך לבדוק על גופו איזה מוצרים עושים לו טוב ואיזה פחות. לדוגמה, יש אנשים שרגישים לחלב, אבל מוצרים מחלב עיזים מתאימים להם כי הם כוללים פחות לאקטז ממוצרים מחלב בקר. גבינות צהובות וגבינת קוטג’ כוללות כמות נמוכה של לקטוז בהשוואה לגבינה לבנה או גבינת שמנת והרשימה עוד ארוכה. בשורה התחתונה, כשמדובר ברגישות למוצרי חלב, קיים הצורך בבדיקה וניסיון אישי” משתפת אותנו פרופ’ אולגה רז, דיאטנית קלינית ומרצה באוניברסיטת אריאל.
במידה ואתם לא אלרגיים למוצרי חלב ורק רגישים ללקטוז, הנה הדברים הבאים שעליכם לעשות כדי להמשיך וליהנות מאכילת מוצרי חלב ומנגד לא לסבול מתופעות הלוואי:
1. בדקו באופן אישי אילו מוצרי חלב גורמים לכם לתסמינים ואיזה לא. בנוסף, בדקו איזה מוצרי חלב מכילים כמו גבוהה של לקטוז ונסו לאכול מהם בכמות קטנה בלבד או וותרו לגמרי ותמצאו להם תחליף.
2. חלקו את מוצרי החלב לאורך היום בכמויות קטנות ושלבו אותם עם מוצקים אחרים, כך לגוף יהיה מספיק זמן לפרק ולעכל את הלקטוז והסיכוי שתחוו תסמינים – יקטן.
3. בחרו לאכול מוצרי חלב מותססים כמו יוגורט ביו, חלב דל לקטוז וגבינות קשות. מוצרים מהסוג הזה נוטים להכיל פחות לקטוז.
4. שימו לב שלא רק מוצרי חלב עשויים להכיל לקטוז. ישנם מאכלים רבים שכוללים לקטוז כגון דגני בוקר או מרגרינה ועשויים לגרום לתופעות לווי בדיוק כמו מוצרי חלב עשירים בלקטוז.
5. ישנם בשוק מספר תוספים של הורמון הלקטאז, אותם ניתן לצרוך בו זמנית עם מוצרי החלב וכך ליהנות ממוצרי חלב ללא הרגשת החוסר נעימות ותופעות הלוואי שמגיעות לאחר מכן.
צילומים: Brian Suman, Siami Tan