נמרחים במיטה יתר על המידה? צפו לכאבים

אם גם אתם מצאתם את עצמכם בעיצומו של הסגר השני חסרי מעש ומעבירים את רוב שעות היום בשכיבה או ישיבה מול המסכים השונים – תזהרו, יש צורך בשינוי בהול טרם תתחילו לחוש כאבים

הקורונה גרמה לכם להימרח במיטה עד 11 בצהריים, לרבוץ מול הטלוויזיה שעות נוספות ולהקפיץ את זמן הדפדוף שלכם באיפון?! התשובה היא ברור – ואתם בבעיה כי שלושת דברים אלה הם בדיוק הדרך המהירה לתחילתם של כאבים.

אתם בטח בשלב שאתם עדיין נהנים מהחופש, בלי שעון מעורר, משלימים סדרות שחשקתם בהן בנטפליקס ובגדול ייקח עוד איזה שבועיים עד שתתחילו להרגיש את השעמום של הסגר – אבל מה לגבי הבריאות? יצאנו לבדוק איזה נזקים ישיבה ממושכת וחוסר תזוזה יכולים לגרום וגם כיצד ניתן למנוע אותם ולשלב בין הסגר לבין בריאות הגוף.

כדי לקבל תשובות על השאלות הכי חשובות לתקופה זו, הרמנו טלפון לצבי רבינקוב, פיזיותרפיסט נבחרות ישראל הצעירות באיגוד הכדורסל ומתמחה בשיקום ספורטאים ושיקום אורתופדי למבוגרים והאמת שהופתענו מהתשובות.

האם ישיבה ממושכת בעייתית לגוף?

“ישיבה ממושכת מול הטלוויזיה או מסך המחשב יכולה לגרום לכאבים בגב התחתון” מספר לנו רבינקוב ומוסיף: “לרוב כאבי גב תחתון כתוצאה מישיבה או שכיבה ממושכת אינם מעידים על בעיה גדולה ובטח לא על בעיות כרוניות וככל הנראה יעברו לבד לאחר מספר שעות אבל כדי לא לקחת סיכונים מומלץ להחליף תנוחה לפחות פעם בשעה עם עדיפות לקום מידי פעם להזרים את הדם. בנוסף, אין דרך נכונה לשבת, תשבו איך שנוח לכם אבל תקפידו לשנות תנוחות כי הגוף אוהב תזוזה וישיבה ממושכת עם רגליים מקופלות או בגב כפוף עלולה לייצר כאבים”.

האם שכיבה ממושכת במיטה בעייתית לגוף?

“לרבוץ במיטה זה לא בעייתי במידה וזה קורה בתדירות לא גבוהה. כלומר, אם פעם בשבוע אדם יחליט שהוא נח יום שלם במיטה לא יגרם לו כל נזק לגוף אבל אם זה יהפוך להרגל הבעיות יתחילו להגיע עם הזמן. גם כאן כמו בישיבה ממושכת, אפשר לשכב באיזו תנוחה שנוחה ולבחור את המזרון והכרית הנוחים עבורכם – אחד אוהב קשה ואחד רך ושניהם בסדר אבל חשוב לזכור לזוז, לקום ולשנות תנוחות על מנת שזרימת הדם תתבצע באופן תקין ולגוף לא יגרמו כאבים מיותרים”.

האם שימוש רב בנייד בעייתי לגוף?

“אם אדם משתמש שעות רבות באצבע מסוימת כדי להקליד או לגלוש באינטרנט הוא עלול לחוש כאבים במפרק האצבע ולעיתים אפילו לגרום לעצמו לדלקת בגיד של האצבע. בנוסף, אם הצוואר מוטה מטה שעות רבות במהלך היום אדם עלול לחוות כאבים בצוואר. כמובן שרצוי להקליד פחות ואם זה לא אפשרי אז לפחות להשתדל להחליף ידיים ואצבעות ולשנות תנוחות ישיבה כדי להקל על הצוואר. באופן גורף גוף האדם לא אוהב פעולות שחוזרות על עצמן לאורך זמן – וחזרה ממושכת ככל הנראה תגרום במוקדם או במאוחר לכאבים”.

פתרונות לאחר מעשה?

“אני רוצה לקוות שלא, אבל אם קרה מצב ואדם הגיע לשלב בו הוא סובל מכאבים אני ממליץ מאוד על עשיית פעילות גופנית. אם לומר את האמת, פעילות גופנית היא התשובה לרוב הכאבים האורתופדים של האדם ולאורך כל החיים רצוי לשלב אותה במיוחד בימים אלה שאין הליכות ממקום למקום וכל היום יושבים בבית. חשוב לזכור שמינון והדרגה בספורט זה חשוב ומאפס למאה זאת טעות חמורה ולעיתים פעילות רבה מידי עלולה לגרום לדלקות חמורות באזורים שונים בגוף ולכן ספורט זה חשוב אבל במימון והדרגה”.

מתי יש צורך לדאגה?

“הגוף שלנו הוא חכם, אם תשימו לב לכאבים החלשים שהוא מסמן לכם ככל הנראה לא תגיעו למצבים קיצוניים – כלומר תקשיבו לגוף שלכם. בנוסף, חשוב לשים לב לזמן הכאב, אם הכאב עובר תוך יום או יום וחצי אז לרוב אין מה להתייחס ברצינות וככל הנראה אתם תהיו בסדר. במידה והכאב מעיר אתכם בלילה, מציק לכם בזמן מנוחה ונמשך מעל יומיים כדאי לשקול להתייעץ עם פיזיותרפיסט ולבדוק ממה נובעים הכאבים. הכי חשוב – לא להתעלם מכאבים, הגוף מסמן לנו דברים וצריך להקשיב לו.

צילום: Damir Spanic

כתבות נוספות שיעניינו אותך

גלילה לראש העמוד

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו ותישארו מעודכנים