לחצים וסטרס גורמים לנו לנזקים נפשיים מצטברים ורבים מודעים לכך שאלו באים לידי ביטוי בבעיות עור כגון אקנה, סבוראה ועוד. האם ידעתם שסטרס גם גורם להשמנה? אנשים הנמצאים בסטרס עולים במשקל גם אם הם אוכלים פחות מהרגיל ואף על פי שצריכת הקלוריות שלהם נמוכה, הם עדיין מתקשים לסגור את הכפתור בג’ינס.
אז נכון שלחץ משפיע על אנשים באופן שונה, ישנם כאלו שאוכלים יותר (אכילה רגשית) וישנם כאלו שאוכלים פחות, אבל בשני המקרים אנו יכולים לעלות במשקל וזו אגב, לא התופעה היחידה. מחקרים מראים כי לחצים ומתחים גורמים לדיכאונות, לירידה בתיאבון, לאי נוחות במעיים כגון גזים ונפיחות בבטן, למיגרנות, ללחץ דם גבוה, לאסתמה ואף לסוכרת.
למה?
מתח בחיינו גורם לנזק פיזי, נפשי ורגשי ועלינו להתייחס אליו בכובד ראש גם אם לא מדובר באיום פיזי ממשי, אלא באיום על מערכת העצבים שלנו ברמה הרגשית או הנפשית. הגוף שלנו מגיב ללחץ ע״י העלאה של רמות הקורטיזול (הורמון הלחץ) שעולה בתגובה לאיום איתו אנו מתמודדים. עודף קלוריות שנצרכות תחת השפעת הורמון הקורטיזול, מעלות את רמות הסוכר בדם וגורמות לצבירה של שומן, מה שעלול להוביל למחלות לב, סוכרת ועוד וזאת במידה וההורמון פעיל במשך זמן רב.
כאשר רמות הקורטיזול גבוהות ונשארות גבוהות לאורך תקופה, הדבר יכול להביא להתעוררות מוגברות של תיאבון וכתוצאה מכך לאכילה מוגברת. האכילה בדרך כלל תכלול מזונות ״מנחמים״ עתירים בסוכרים ופחמימות. זו הדרך הכי קלה ומהירה להרגיע את הדחף שמתעורר בגופנו מבלי להשקיע זמן במחשבה על האוכל, מה שמוביל אותנו לוותר על הדברים שהיינו עושים בדרך כלל, כמו לחתוך סלט ולבשל ובמקום זה לאכול דברים זמינים ומשמינים.
ואיך זה קורה בפועל?
כאשר הלחץ מתמשך ואין לו פתרון מיידי שבעקבותיו הוא יורד, נוצר מצב שהמוח חושב שהגוף שלנו עשה שימוש בקלוריות כדי להתמודד עם הצורך באנרגיה באופן מיידי, למרות שפועל הדבר הזה לא קרה וזה מה שמוביל אותנו לצרוך עוד קלוריות (אנרגיה), למרות שלא נעשתה שריפת קלוריות.
דבר נוסף שקורה בזמן לחץ
הורמונים אחרים בגוף לא פועלים כראוי וכתוצאה מכך, מתקיימת האטה של קצב חילוף החומרים, מה שמוביל גם לצבירת שומן בגופנו.
אז מה ניתן לעשות במצבים כאלו?
הנה כמה שיטות להורדת הסטרס
♦ תנסו לבדוק מה מרגיע אתכם. תצאו להליכה או תכריחו את עצמכם לעשות פעילות גופנית שעושה לכם טוב. לכו לים, תאזינו למוסיקה שאתם אוהבים, תפגשו עם חברים ובקיצור – תעשו כל דבר שיגרום לרמת הורמון הקורטיזול בגופכם לרדת ובכך לגרום לגוף להתאזן מעט.
♦ תכריחו את עצמכם לאכול פחמימות טובות כגון לחם מקמח מלא או פרי ולא פחמימות ריקות, חטיפים עתירי שומן, שוקולדים, עוגות או מאפים משמינים אחרים שכמות הקלוריות בהם גבוהה מאוד. אצל רבים מאיתנו עליה במשקל יכולה להוביל למפח נפשי ולדיכאון וזהו הדבר האחרון שאתם צריכים במידה ואתם נמצאים בתקופה מלאה בלחצים (אתם לא צריכים שגם הג’ינס יהיה לחוץ עליכם).
♦ מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע על מנת להתאים ויטמינים שחסרים לנו בתקופות לחוצות כגון ויטמין B.
♦ תמצאו זמן לישון! למרות הקושי שבתקופה הזאת, תכריחו את עצמכם לצבור שעות שינה שכידוע עוזרת לנו לאזן את הורמוני השובע והרעב בגוף (גרלין ולפטין). לא רבים יודעים, אבל כאשר אנחנו לא ישנים מספיק, יש לכך השפעה ישירה על הרעב שלנו ביום שלמחרת.
♦ אם אתם לא מצליחים להרגיע את עצמכם, נסו להפנים את העובדה שהשעון לא ניתן לעצירה ושבסופו של דבר, גם התקופה הזו תעבור. נסו להיזכר בתקופה הקודמת בה הייתם לחוצים, מלאי סטרס וחסרי מנוח ותבינו שכבר כמעט שכחתם ממנה. ברגע שמפלס הלחץ יפחת, גופכם יחזור לתפקד כרגיל. במידה ואינכם מצליחים לחזור לשגרה אליה אתם רגילים – אני ממליצה לכם לפנות לאיש מקצוע על מנת שיעזור לכם. שיחות והכוונה מקצועית יעזרו לכם לעבור את התקופה הזו בשלום ולמנוע נזקים עתידיים – ולא, אנחנו לא מדברים כאן רק על המשקל.
*תוכן העשרה. אין המגזין אחראי לעושה שימוש בתוכן זה. תוכן זה אינו מחליף ייעוץ עם איש מקצוע לטיפול במצבים המצוינים בו. בטרם השימוש בטיפים הנ”ל, יש להיוועץ עם איש מקצוע מתאים. ט.ל.ח
צילומים: ראשית – אליסה ונטור, ניק שולהין, גיפט הבישאו – אנספלש.