בני האדם אובססיביים לנראות החיצונית שלהם וכחלק מזה גם למשקל גופם. כבר שנים שמאמני כושר ותזונאים מסבירים שנראות הגוף שלנו לא מושפעת רק ממשקל גופנו – אבל האם זה מונע מאתנו לעלות כל יום על המשקל?! התשובה היא לא – וזו טעות.
אם גם אתם מתחילים את הבוקר בעלייה על המשקל, כנראה שאתם מתעסקים יותר מידי בנראות החיצונית שלכם וחשוב שתדעו שזה עלול לגרום לכם למצבי רוח קיצוניים ולהפוך בוקר ורוד – לשחור.
“כשאנחנו בתהליך של הרזיה וחיטוב, אני לא ממליץ להישקל כל יום, זה מבלבל ומיותר מהסיבה הפשוטה שהמידתיות של המשקל מאוד קיצונית ומשתנה במהירות. המשקל יכול להשתנות בהתאם למה שלבשתי, באיזו שעה נשקלתי ואפילו מה גודל כוס המים ששתיתי אתמול בלילה לפני שהלכתי לישון” משתף אותנו גיל גרנות, בעלי רשת “ישראלבודי” ומרצה לחיטוב ועיצוב הגוף.
האם ידעתם שבין המשקל שלכם בבוקר למשקל שלכם בלילה יכולים להיות הפרשים של בין קילו אחד ל-5 קילו? האם ידעתם ששתיית חצי ליטר של מים תגרום לכם לעליה של חצי קילו במשקל? כנראה שלא וכשגיל מספר לנו את זה, אנחנו מבינים שבכל בוקר אנחנו מתבאסים לחינם – באסה שמשפיעה לנו על כל היום שלנו.
“אם אתם מתאמנים באופן נכון ושומרים על תזונה מאוזנת עם ליווי של איש מקצוע, אין סיכוי שלתווך הארוך לא תראו תוצאות. מיותר לגמרי להישקל כל יום כי אם תראו עליה במשקל, סיכוי גבוה מאוד שהמספר קפץ בגלל נוזלים שנמצאים בקיבה וברגע שאלו יתפנו, הם ייעלמו כלא היו”.
אז למה בעצם לא להישקל כל יום?
1. ארוחת ערב מאוחרת תשפיע על המשקל ביום שלמחרת – תמיד האמנתם שסלט ירקות גדול ועשיר לא ישפיע על המשקל שלכם? אז טעיתם. אם אכלתם ארוחת ערב גדולה או אפילו סלט ירקות מושקע לאחר השעה 20:00 ונשקלתם בוקר לאחר מכן, אתם תופתעו לגלות שבמהלך הלילה נראה כאילו “עליתם” קילו, מה שכמובן לא נכון כי מדובר באוכל שעדיין לא התעכל ובמהלך היום קילוגרם זה ככל הנראה יעלם כלא היה.
2. הורמונים – אצל נשים, במהלך תקופת הביוץ, הגוף צובר נוזלים. העלייה בכמות הנוזלים מתחילה מספר ימים לפני המחזור ויכולה להימשך עד סיום המחזור וגם קצת לאחר מכן. כמות נוזלים זו שקיימת בגוף, מתפרשת על המשקל כעליה בין קילו לשניים, אך גם פה העניין הוא זמני בלבד.
3. עצירות – אנשים רבים לא נכנסים לשירותים בכל יום, דבר שמצביע על סוג של עצירות ולפעמים זה בסדר. הבעיה מתחילה כאשר אדם שלא התפנה יום שלם, עולה בוקר לאחר מכן על המשקל וחושב שהוא עלה קילו. לרוב, מי שנמצא בתהליך חיטוב או הרזיה, נוטה לאכול הרבה ירקות, דבר שגורם לעתים לשינויים בפעולות המעיים ומכך לעצירות זמנית ולכן, אם לא הגעתם לשרותים בלילה שקדם לבוקר השקילה – תוותרו על השקילה, חבל שתתבאסו לשווא.
4. מלח – מלחים גורמים לצבירת נוזלים – ונוזלים זה משקל. אנשים רבים, שאוהבים אוכל עשיר במלח, עלולים לחוות צבירת נוזלים, דבר שיראה כמו עליה במשקל וקיים הסיכוי שיהיה מדובר בכמה מאות גרמים. לדוגמה: גבינה בולגרית מכילה כמות גדולה של מלח ואם אכלנו ממנה ערב לפני השקילה, סביר להניח שהנוזלים שנצברו בגלל המלח עדיין בגופנו ועל המשקל יראה כאילו עלינו בכמה מאות גרמים וזהו דבר זמני לגמרי שיעלם מהמשקל לאחר מספר שעות.
5. מסת שריר – במידה והתחלתם לעשות ספורט בעצימות גבוהה ובשילוב משקלים שהגוף אינו רגיל אליהם, סביר להניח שתעלו במשקל, כי מסת השריר עולה וזהו לגמרי דבר חיובי.
6. מצב נפשי – תהליך של הרזיה וחיטוב הוא ארוך, לא קל ודורש מאמץ. כאשר אדם מרגיש שהוא משקיע מזמנו ומכוחותיו ולא חל שינוי, כלומר ירידה במשקל, מתקיים שינוי במורל האישי שלו ובמצב הרוח שלו ומצבו הנפשי נפגע. אצל אנשים רבים מצב נפשי של תסכול גורם לאכילה של אוכל מנחם שעלולה להרוס את תהליך ההרזיה וגורם לירידה בהשקעה וכך גם בתוצאות.
אז מהי הדרך הנכונה להישקל?
“ההמלצה היא להישקל אחת לשבוע או אחת לשבועיים. כל אדם שבתהליך חיטוב או הרזיה צריך לבחור יום ושעה קבועה (עדיפות בבוקר) בו יעלה על המשקל – ושם השקילה מסתיימת. שקילה לא נכונה ולא מידתית יכולה לגרום לאדם להרגיש רע עם עצמו, להרגיש שהמאמץ שלו הוא לחינם ושהדרך שלו לא מובילה לתוצאות וזה עלול להרוס את כל התהליך, כי המוטיבציה תרד לאחר תחושה של “כישלון” ומשם הדרך למקרר ולהפסקת עשיית ספורט – קצרה מאוד”.
“אינדיקציה נוספת שיכולה לעזור לראות תהליך ירידה במשקל היא מדידת היקפים באזור הבטן. לוקחים סרט מדידה ומניחים באזור הטבור ומסביב לגוף. דרך מדידה זו מאפשרת עוד אינדיקציה להתקדמות בתהליך ההרזיה או החיטוב אבל חשוב לומר – גם כאן מדידה יומית מיותרת לגמרי ופעם בשבוע לצד השקילה זה בהחלט מספיק”.
צילומים: Alan KO, Samuel Ramos, Bill Oxford