אורז הוא אחד המזונות הכי פופולריים בשולחן הישראלי ולצערנו אנחנו עומדים לבאס אתכם. הגיע לאוזנינו שאורז בכמויות גדולות, עלול להכיל חומרים מסוכנים שעלולים אף לגרום לסרטן. נלחצתם?! גם אנחנו.
אז רגע לפני שאתם הולכים לארון הפחמימות וזורקים את שקיות האורז שרכשתם השבוע בסופר – הנה כל הסיבות וההסברים, וגם אם בכל זאת בא לכם אורז, איזה הכי מומלץ?
אורז לבן הוא אחד המאכלים המבוקשים ביותר בשולחן הישראלי וניתן למצוא אותו כמעט בכל ארוחת צהריים, בשבתות ובחגים – ולצערנו כדאי לכם לשקול מחדש האם הוא אכן ראוי להיות מונח שם. מומחים מזהירים ואומרים שאכילת יתר של אורז עלולה להיות פוגענית לטווח הארוך.
מחקר חדש שנערך בעולם הוכיח כי אכילה ממושכת של אורז עלולה לגרום למקרי מוות בטרם עת ושניתן להימנע מסיכון על ידי שינוי תזונתי קטן. על פי מחקר שנערך באוניברסיטת מנצ’סטר, ניתן לחבר חשיפה ממושכת לארסן אן-אורגני (שקיים באורז) לבעיות בריאותיות שונות כגון מחלות לב, כלי דם ואפילו סרטן.
צילום: pierre bamin
לאחר בדיקה זריזה ברשת, מצאנו כי זה אינו המחקר הראשון שחושף את הקשר בין אכילת אורז למחלות קשות. אורז הוא המקור הגדול ביותר לארסן אן-אורגני (חמצן, ברזל, כלור וגפרית) ולפי המחקרים בנושא, קשר זה נוצר בגלל שיטת גידול האורז בשדות מוצפים. הארסן נספג באורז הרבה יותר מאשר במזונות אחרים ופוגע בבריאות שלו וכתוצאה מכך גם בשלנו.
איזה אורז כן מומלץ?
המומחים במחקר הנוכחי לא ממליצים לאנושות להפסיק לאכול אורז, אך הם כן מציעים לצרוך סוגים אחרים של אורז כמו אורז בסמטי. בנוסף לכך, אותם מומחים ממליצים לאכול מגוון מאוזן של מאכלים ולנסות להפחית את כמות האורז שאנחנו מכניסים לגופנו בחיי היום יום שלנו.
כמובן שלא הסתפקנו במחקרים מהצד השני של העולם ופנינו לנטורופתית ומטפלת בתזונה, אלמוג גולד. “בואו נירגע, יש דרכים להוציא את הריכוז של החומר המסוכן מהאורז וחשוב לי להדגיש שלאחר ההוצאה של החומר המדובר אורז הוא מאכל טבעי ומומלץ במיוחד כחלק מהתפריט היומיומי שלנו” היא אומרת.
אז איך נהפוך את האורז לבריא?
“דרך ראשונה היא להשרות את האורז במים ואז לסנן ולשטוף. הדרך השנייה היא בישול של האורז ‘בצורת פסטה’. כלומר, להכין את האורז בהרבה מים ולאחר הבישול לסנן היטב. בשתי הדרכים הריכוז הגבוה של החומר המסוכן יוצא עם המים והאורז נשאר עם אחוז קטן ולא מסוכן כלל ומנגד יש לנו מאכל טבעי מהטבע שזה בטוח יותר טוב מהמאכלים המוכרים לנו שכוללים חומרים גרועים בהרבה. בקיצור, תמשיכו לאכול אורז רק תשנו את דרך הבישול והחיים ימשיכו על מסלולם”.
צילום תמונה ראשית: kalyani Akella