היופי מתחיל מבפנים? נראה שכן. בשנים האחרונות אנו עדים להתפתחותו של תחום הנוטרי-קוסמטיקה, הדוגל בהזנה של העור, הציפורניים והשיער מבפנים – באמצעות תזונה ותוספי תזונה. העור הוא האיבר הגדול בגוף האדם ומהווה 15% ממשקלו, ולכן כדי לקיים את התהליך הזה, זקוק הגוף לרכיבים רבים. כיוון שתאי העור נוצרים בשכבות התחתונות ולאחר מכן מתבגרים ונודדים למעלה, חשוב שההזנה תהיה מבפנים. עינת ששון, מנהלת מדעית באלטמן בריאות, מסבירה על תוסף הקולגן שיכול לסייע לעור זוהר יותר, איך צורכים אותו וכיצד נדע איזה קולגן לבחור?
מהו הקולגן?
“קולגן הוא חלבון נפוץ בגוף שלנו, ומהווה כ-20-30% מסך החלבונים בגוף. הוא נמצא ברקמות כמו העור, הגידים, המפרקים והעצמות, וחשוב למבנה של אותן רקמות. ברקמת העור, הקולגן מהווה רכיב עיקרי: 75% ממשקל העור היבש (ללא נוזלים) הוא קולגן. לקולגן יש תפקיד מבני: הוא חשוב לחוזק, לגמישות וללחות של העור. ביחד עם רכיבים נוספים שהגוף מייצר, ביניהם חומצה היאלורונית וסיבי חלבון נוספים, הקולגן מייצר רשת תמיכה לתאים השונים הקיימים בעור” מסבירה עינת ששון.
למה כדאי לקחת תוסף קולגן?
עם הגיל, הקולגן נהרס בקצב מואץ ובנייתו המחודשת מואטת, כתוצאה מכך חלה ירידה הדרגתית בצפיפותו. עקב כך, עם השנים, עור הפנים הופך דק ויבש יותר, מאבד ממראהו הקורן ומסתמנים בו קמטוטים.
שלוש עובדות על קולגן:
♦ הקולגן הוא החלבון הנוכח ביותר בגוף והוא אחד מחלבוני היופי, השניים האחרים, אלסטין וקרטין. הקולגן מיוצר בעומק העור, בשכבת הדרמיס, והוא מהווה 80% ממשקלו היבש של העור, ו- 30% מכלל החלבונים בגוף. תפקידו בעור להקנות לעור יציבות, גמישות ולחות המאפיינים עור צעיר.
♦ חשוב ביותר להגן על העור מפני קרינת השמש UVB ו- UVA באמצעות מריחה של מסנני קרינה, חבישת כובע ובגדים המונעים חדירה של הקרניים, כמו גם הימנעות משהייה בשמש ישירה. כדאי לדעת שחשיפה לשמש היא אחד הגורמים להרס סיבי קולגן ואלסטין בעור ולהיווצרות היפר-פיגמנטציה.
♦ תוספי תזונה המכילים קולגן וחומצה היאלורונית חדרו בסערה לעולם תוספי התזונה והפכו לפופולריים במיוחד בעולם ובישראל. נשים רבות משלבות תוספי תזונה כחלק מרצון לשמירה על מראה צעיר ובריא ועל עור מתוח ורענן.
מרכיב חשוב נוסף בעור שכדאי להכיר הם הסרמידים. מי הם, איך הם משפיעים על העור ומה קורה כשהם חסרים?
מחקר קליני כפול סמיות בדק מה ההשפעה של תוסף סרמידים על העור. במחקר השתתפו 60 משתתפות בגילאי 30-60, שהיו עם עור יבש וקמטים. המשתתפות נטלו במשך חודשיים תוסף סרמידים או תוסף פלסבו, כאשר לאורך המחקר מצב העור שלהן נבדק מספר פעמים. בקרב אלו שנטלו את התוסף, נמצא שיפור מובהק סטטיסטית בלחות בעור, באלסטיות שלו ובמידת החלקות שלו, כאשר חלק מהמדדים כבר השתפרו תוך 15 ימים מתחילת השימוש. כמו כן, נמצאה ירידה מובהקת סטטיסטית בקמטים, בחספוס העור ובאבדן מים דרך העור.
“סרמידים הם משפחה של חומרים שנמצאים בגופינו באופן טבעי. מדובר במולקולות שומניות דמויות שעווה, אותן ניתן למצוא בתאי הגוף ובמיוחד בשכבת האפידרמיס בעור. שכבת האפידרמיס, היא השכבה החיצונית ביותר של העור, וגם היא מורכבת ממספר שכבות. הסרמידים הם החומר העיקרי בשכבה החיצונית ביותר באפידרמיס, שנקראת שכבת הקרנית (באנגלית stratum corneum). למעשה הם מהווים כ-50% מתכולת השומן שבה”.
ששון מסבירה כי לסרמידים תפקיד מהותי בשמירה על שלמות העור: “הסרמידים יוצרים מחסום עורי ומונעים איבוד של מים, ובכך שומרים על לחות העור. המחסום העורי מונע גם חדירה של חיידקים מזיקים לתוך הגוף. מחקרים מראים שעם הגיל, חלה ירידה בתכולת הסרמידים בעור, וגם שינוי בהרכב הסרמידים בעור. עם תהליך ההזדקנות, באופן טבעי חלים שינויים בעור: הוא הופך להיות יותר דק, מאבד מהאלסטיות שלו, ומופיעים בו קמטים. מחקרים מצביעים על כך שיש קשר בין הירידה בתכולת הסרמידים בעור לבין יובש בעור. הסבר נוסף לשינויים טמון כאמור בירידה בכמות הקולגן והחומצה ההיאלורונית בעור”.
- נשים בהריון, נשים מניקות, אנשים הנוטלים תרופות מרשם וילדים – יש להיוועץ ברופא. הרחק מהישג ידם של ילדים.
- מוצריה של אלטמן הם אינם תרופה ואינם מיועדים לרפא מחלה כלשהי. ההסתמכות על המידע המפורט להלן היא על אחריות הקורא בלבד ומומלץ להתייעץ עם רופא מוסמך טרם רכישת מוצר כלשהו.
- הנתונים המדויקים מופיעים על גבי המוצר, אין להסתמך על הפירוט המופיע באתר, יתכנו טעויות או אי התאמות, יש לקרוא את המופיע על גבי אריזת המוצר לפני השימוש.
- התמונות והתאריכים המופיעים הינם להמחשה בלבד ואין להסתמך עליהם.
צילום תמונה ראשית: סוני NG -אנספלש.
צילומי מוצרים: יח”צ אלטמן, אתר החברה.
כתבת העשרה בלבד. אין המגזין אחראי לעושה שימוש בתוכן זה. יש להיוועץ ברופא בטרם השימוש ולקרוא את העלון המצורף. ט.ל.ח. תוכן שיווקי.