הקורונה הביאה אייתה שינויים לחיינו – ואחד מהם הוא החרדה מחיידקים. אם גם אתם מרגישים שפתאום אתם שוטפים כל דבר, תנו לנו לספר לכם שלפעמים זה לא בריא ואפילו מסכן אתכם. איך נחטא ירקות, איך נשטוף עוף ואפילו, איך נכין דגים? יצאנו לבדוק כיצד הכי נכון לשמור על המזון שלנו נקי, מבלי להרעיל את עצמנו על הדרך והמידע שמצאנו מעניין, מאוד מעניין!
שטיפת ירקות ופירות
בישראל נוטים להשקות את הירקות והפירות במי ביוב שעברו טיהור, שרובם, אם לומר את האמת, באיכות סבירה, אבל לפעמים עלולים להכיל רמות נמוכות של חיידקים. נשמע שכדאי לשטוף נכון? אממה, גם סבון הכלים שבעזרתו אנו נוטים לשטוף את המזון שלנו, מכיל חומרים רעילים שעלולים לגרום לבחילות, הקאות ושלשולים ולכן – לא מומלץ לשטוף פירות וירקות שאת הקליפה שלהם תכננו לאכול. אז מה כן? בשנת 2017 פורסם בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry שהשריה של פירות וירקות במים עם סודה לשתייה בריכוז של חמש עד חמישים גרם סודה בליטר מים, תעזור. דקה אחת תספיק כדי להשמיד את מרבית הנגיפים ולהסרת רוב שאריות חומרי ההדברה, נדרשת עד רבע שעה של השריה והסכנה להרעלה נעלמה כלא הייתה.
שטיפת עוף
כידוע, בלולי התרנגולות בישראל ישנם תנאי צפיפות גדולים ולכן עוף הוא אחד המאכלים המזוהמים במטבח שלנו והשטיפה שלו תפזר את החיידקים בכל המטבח ותעלה את הסיכון ללכלך מאכלים אחרים. מדובר בחיידקים מסוכנים כגון סלמונלה, הרעלת מזון, קמפילובקטר וליסטריה ולכן, חד משמעית: לא רצוי לשטוף את העוף. אז מה כן? יש לבשל את העוף, לצלות אותו, או לטגן ללא שטיפה מוקדמת ומבלי לגעת בו יותר ממה שהכרחי. חיידקים מושמדים בחום של שבעים מעלות ולכן חשוב להכין את העוף עד שבושל לגמרי בכל חלקיו. בסיום הבישול זכרו לשטוף היטב את הכלים בהם השתמשתם ולחיטוי רצוי לשפוך עליהם גם מים רותחים.
צילום: Alison Marras
שטיפת ביצים
בדיוק כמו עוף, גם ביצים נגועות פעמים רבות בחיידקי סלמונלה. החיידקים נמצאים בדרך כלל על הקליפה, אך עלולים לחדור דרך הקליפה המחוררת לתוך הביצה עצמה. שטיפת הביצים עלולה לגרום לחדירת חיידקים מואצת לתוך הביצים ולזיהום שלה ולכן לא מומלץ לשטוף. אז מה כן? אחסנו את הביצים באריזה שלהן, ואל תעבירו אותן לכלי אחר כדי לא להעביר חיידקים שנמצאים בקליפה ליתר המאכלים הנמצאים במקרר. עטפו את אריזת הקרטון של הביצים בשקית ניילון, כי גם היא עלולה להיות מזוהמת ולאחר טיגון ביצים או נגיעה בקליפות הביצים, שטפו ידיים עם הרבה סבון. להכנת מאכלים עם ביצים קשות, שהבישול נעשה עם הקליפה כגון חמין או ג’חנון, מומלץ להרתיח את הביצים טרם הכנסתם לסיר המשותף – כדי למנוע זיהומים.
שטיפת בשר בקר
בדומה לעוף, גם בשר בקר עלול להכיל חיידקים (סיכוי נמוך, אבל למה לקחת סיכונים?) כגון קלוסטרידיום וטפילי טוקסופלסמה, שמסוכנים בייחוד לנשים בהיריון. הבנתם נכון: לא רצוי לשטוף את הבשר בבית ורצוי לאכול אותו כשהוא מבושל לפחות לדרגת מדיום. אז מה כן? כדאי מאוד להסתכל על הנתח השלם לפני הטחינה או החיתוך אצל הקצב ולבדוק שהצבע שלו תקין ושהמראה שלו מעיד על כך שהוא טרי. לאחר בחירת הנתח, הקצב צריך לשטוף את הנתח בכיור המיוחד לכך ורק אז לטחון או לחתוך את הבשר לפי בקשתכם. לאחר הקנייה, כדאי להגיע מיד הביתה ולאחסן את הבשר במקרר עד הבישול שמתבצע באותו היום, או להקפיא במידה ואינכם מעוניינים לבשל אותו באופן מיידי.
צילום: Charlie Solorzano
שטיפת נבטים
פעמים רבות שמענו על הקשר בין אכילת נבטים לבין הרעלת מזון והסיבה לכך היא נוכחות של חיידקי אי-קולי וסלמונלה. חשוב להדגיש שהחיידקים מגיעים מהזיהום הקיים בזרעים ולכן שטיפה לא תעזור. אז מה כן? יש לאכול נבטים שעברו בישול. כידוע, אנשים רבים אוהבים לאכול נבטים חיים ולכן חשוב לומר כי בישול הנבטים רלוונטי בעיקר לאוכלוסיות בסיכון כגון אנשים עם מערכת חיסונית חלשה, קשישים ונשים בהריון.
שטיפת אבוקדו
אכילת אבוקדו נקשרה בעבר עם זיהומים בחיידק אי-קולי והסיבה לכך היא הקליפה המחוספסת שעלולה להכיל חיידקים שלא ירדו בשטיפה שנעשתה טרם מכירתם. חיתוך האבוקדו עלול לגרום לכך שהחיידקים הנמצאים על הקליפה יגיעו לחלק הפנימי ולכן רצוי לשטוף את קליפת האבוקדו (טרם חיתוכו) במים וסבון באופן יסודי ובעזרת שפשוף עם ספוג ורק לאחר מכן לקלפו.
צילום: Stepan Babanin
שטיפת מלון
אצלנו הישראלים, לא מקובל לשטוף מלונים טרם הקילוף, אבל במדינות אחרות בעולם, כגון ארצות הברית ואוסטרליה, אכן שוטפים את הקליפה. בעשור האחרון התרחשו מספר הרעלות שגרמו למספר מקרי מוות ונקשרו למלונים שלא נשטפו טוב בבית האריזה ומאז תשומת הלב לפרי זה גדלה. מלונים נחשבים למועדים לזיהום מכיוון שהם גדלים על הקרקע, שכאמור עלולה להיות מזוהמת ובשל הקליפה המחוספסת מאוד שלהם, לחיידקים קל מאוד להתרבות עליה. הזיהום קורה בעת חיתוך המלון – החיידקים שעל הקליפה עוברים לחלק הפנימי שאותו אנחנו אוכלים ומסכנים את בריאותינו. אז מה כן? כמו באבוקדו, לשטוף היטב את קליפת המלון במים וסבון ורק לאחר מכן לחתוך אותו (יש להסיר את הקליפה).
שטיפת דגים
דגים טריים עלולים להכיל חיידק בשם ליסטריה ושטיפה שלהם עלולה לפזר אותו במטבח ובמזונות האחרים שמונחים בקרבת מקום. אז מה כן? יש לבשל את הדגים באותו היום שבו רוכשים אותם מבלי לשטוף אותם טרם הבישול. להכנת מאכלים עם דגים נאים, יש לבדוק עם המוכר שהוא שוטף את הדג היטב בכיור המיועד לכך אצלו בחנות ואפילו לבקש שישטוף פעם נוספת מול עיניכם.
צילום: Gregor Moser
צילום תמונה ראשית: Manki kim