שימו לב: חשיפה לא זהירה לכימיקלים היא סכנה! הנה כמה דרכים בריאות לנקות – מבלי להזיק לגוף

מרבית חומרי הניקיון מסוכנים, אבל יש פתרונות יצירתיים

חשיפה ממושכת ולא זהירה לכימיקלים יכולה להיות מסוכנת. הנה כמה דרכים אלטרנטיביות ובריאות

שחף פרנקל | מערכת צחי קומה

חג הפסח הקרב ובא, גורם לחומרי הניקוי שלנו לעבוד שעות נוספות. איך החשיפה אליהם יכולה להזיק לבריאות שלנו והאם יש דרך אחרת ממוצרים שיש לכולם בבית? ד״ר יצחק בראלי, מומחה למחלות פנימיות וקרדיולוג ומנהל רפואי "הדסה מדיקל", מנסה לענות.

"חומרי ניקוי שנועדו לנקות משטחי אבן/שיש/עץ/פלסטיק עלולים להיות מסוכנים במגע עם איברי הגוף השונים. הפגיעה מהחומרים הכימיים יכולה להיות תגובה אלרגית, כוויות, הקאות, דימומים של מערכת העיכול, קוצר נשימה מתקדם ובמקרים קיצוניים גם מוות.

"גם שאר חומרי ניקוי כולל סבונים, אקונומיקה ומטהרי אוויר שונים עלולים לפגוע במבנה של חלבון באיברי הגוף השונים. לכן מומלץ להשתמש בהם בזהירות. כשחודר סבון לעיניים, הוא עלול ליצור תחושת צריבה ולהקשות על הראייה. בנוסף, נשימת אדי סבון עלולה ליצור בצקת בגרון, קשיי נשימה ובליעה עד כדי הקאות או דם בצואה.

ShutterStock

"בשנת 2011 הושק סבון כביסה חדש בצורת טבליות מרוכזות וחזקות יותר מאבקת כביסה סטנדרטית. על פי נתוני הארגון של מרכזי בקרת הרעלים של ארצות הברית, במהלך 2014 נחשפו כ-12 אלף פעוטות מתחת לגיל 5 לטבליות כאלה. הטבליות נמסות במים וילדים שאכלו אותן נתקפו הקאות, קשיי נשימה וישנוניות.

"אבקות כביסה וטבליות יש להרחיק מהישג ידם של ילדים ומתבגרים. למשל, ב-2018 ברשתות החברתיות הופיע אתגר טבליות הכביסה שקרא לבני נוער לאכול את אבקת הכביסה ולצלם את עצמם. בעקבות זאת דווח בשלושת השבועות הראשונים של השנה על 86 מקרים של נערים בארצות הברית שלעסו טבליות כביסה. חשיפה כזאת עלולה לגרום להתקפי לב, בצקת בריאות, דום נשימה, תרדמת ואף מוות.

אקונומיקה זה חומר חיטוי ש"מעכל" חלבוני גוף ויכול לגרום לכוויות קשות במגע עם העור או עם ריריות של מערכת העיכול. עלול לגרום להתקף של קוצר נשימה עד לפגיעה חמורה כולל תמותה".

ShutterStock

החדשות הטובות הן שבעידן של היום יש מודעות גבוהה לקיימות ולשימוש בחומרים טבעיים כתחליפים ראויים, וכך גם בעולם ניקיון הבית. פתחו את המזווה והמקרר ותמצאו מרכיבים נהדרים לנקות איתם את הבית.

אומרים שלימון מוסיף המון, וזה נכון. במקרה שלנו ללימון יש גם ריח מרענן, והחומציות שבו מסייעת לפרק ולהעלים לכלוכים קשים ושומניים. מה עושים? לוקחים לימון כפי שהוא, חותכים לחצי ופשוט מקרצפים אזורים כמו הכיור ופנים המקרר.

אם בישלתם והסירים מלוכלכים, קחו חצי לימון, פזרו עליו מלח ושפשפו אותו. דרך נוספת לשימוש בלימון הוא לניקיון החלונות והמראות, הוסיפו מיץ לימון למים, הכניסו לשפירצר והחלונות יבריקו.

אחד המרכיבים הבולטים ביותר, אם לא הבולט בתחליפי מוצרי הניקוי הוא הוא אבקת סודה לשתייה. מדובר בפלא – לא פחות. מדובר בסוג של מלח המשתמשים בו לרוב לבישול ואפייה, אף הוא מצוין נגד חיידקים, האבקה מנקה לכלוך ומסירה שומן.

בסודה לשתייה אפשר להשתמש בכל הבית. זה חומר נהדר להסרת כתמים ולניקוי כלי כסף ונירוסטה. מערבבים עם מים ומניחים על הכתם כמה שעות. אפשר להשתמש בסודה לשתייה גם באמבטיה ולניקוי פנים האסלה – פזרו סודה לשתייה או חומץ (חשוב לא לערבב יחד!) ושפשפו עם מברשת.

ואם בחומץ עסקינן, לחומץ יכולות ניקוי נהדרות. הוא מנקה שומנים ולכלוך מצטבר. חומץ עם מים חמימים יעיל להברקת ברזים, ובאופן כללי החומץ מהווה תחליף לאקונומיקה. הכניסו חומץ ומים לשפריצר והרי לכם מנקה כללי לבית. אם הריח מפריע לכם הוסיפו שמנים אתריים.

כתבות נוספות שיעניינו אותך