מבצע, מבצעים, הנחות שוות, מילים שהן כמו מנגינה לאוזן למרבית האוכלוסייה, אבל האם אנחנו באמת צריכים ללכת שבי אחר הפרסומים המושכים ונצל כל מבצע שמוצע לנו? האם ההנחה היא באמת הנחה שווה שדורשת מאיתנו לפתוח ברגע זה את הארנק ולשלם לפני שייגמר? הילה קניסטר בר דוד, מנכ”לית מועדון צרכנות “שלך” ו”שלך לגמלאי” ואימא ל3, עם כל הטיפים שאתם חייבים לדעת לפני שאתם קופצים ראש על מבצע כזה או אחר וגורמים לדף פירוט האשראי שלכם לגלוש למספר עמודים.
“השאלה מתי לקנות ומה לקנות תלויה קודם כל בצורך שלנו כבני אדם וכמשפחה” מדגישה קניסטר בר דוד, “צרכנות נבונה היא שיטת התנהלות יום-יומית שמאפשרת להוזיל את עלויות המחיה, מבלי לרדת ברמת החיים. במילים אחרות, הצרכן הנבון יודע להשיג את אותם הדברים, רק במחיר נמוך יותר. ותזכרו, זאת לא בושה לשאול, לבדוק ולחקור, כי בסופו של יום – הדבר משפיע על חשבון הבנק ואיכות החיים שלכם”.
תזמון רכישה
“השאלה הראשונה שעולה היא הצורך” אומרת קניסטר בר דוד, “האם אנחנו באמת צריכים עכשיו את המוצר הזה למרות המחיר המפתה? כלומר, האם אני יכול/ה להתאפק ולחכות למבצע עתידי בזמן שבאמת אצטרך את אותו מוצר? הרי מבצעים יש לכל אורך השנה ולא רק בנובמבר (להזכיר לכם כמה חגים יש לנו?). ישנם מוצרים שאנחנו חייבים, כמו מכשירי חשמל תקולים בבית שמחייבים החלפה מהירה – אלה יגרמו להחלטה יחסית קלה של ניצול מבצעים קיימים בזמן הווה ללא רצון להמתין למבצע עתידי, כי מוצר זה הכרחי לנו ברגע זה. ניתן למצוא בלוח השנה מספר ימי מכירות מרוכזים כאשר הנחות ומבצעים מגיעים למצב מקסימאלי בימי מכירות כמו חודש נובמבר, סוף שנה אזרחית, חגים מרכזיים כמו פסח וראש השנה). ניתן למצוא הנחות שוות של עד 70 אחוזים בחלק מהקטגוריות”.
השוואת מחירים
“כמו בכל דבר בחיים, צרכנות חכמה ונבונה מתחילה בהשוואת מחירים. כיום, בעידן הטכנולוגי, ישנם כלים רבים המאפשרים השוואת מחירים של אותו המוצר, במספר רחב של חנויות. הדבר מראה לנו, במינימום מאמץ, היכן אנו יכולים לרכוש בזול ובכך לחסוך המון כסף”.
פיצול קניה
“מי אמר שצריך לקנות הכל ממקום אחד? אל תפחדו לפצל רכישות. במקום אחד נקנה תאורה ובמקום אחר נקנה ריהוט. לכל עסק יש את המבצעים שלו – לא תאמינו כמה כסף תוכלו לחסוך”.
חו”ל מול הארץ
“בהחלט ישנם מותגים (לדוגמה באופנה) שיותר משתלם לקנות באירופה או בארה”ב ולפעמים שווה יותר לקנות מאתרים שמוכרים את אותה נעל או ג’קט במחיר נמוך יותר מקניון בישראל, רק שעליכם לקחת בחשבון תוספות של תשלום למכס ותוספת תשלום עבור הובלה/משלוח ולכן, כל פריט או קטגוריה שונה מהשנייה”.
קניה רגשית? קבלו טיפ
“תנסו לנתק רגש וצורך: לא צריכים – לא צורכים! כאשר אתם מתלבטים לגבי כדאיות הרכישה, זהו סימן לשחרר. במידה וזה היה מוצר ממש שווה שאותו אתם ממש הייתם צריכים, תאמינו לי שלא הייתם צריכים להתלבט. זכרו שאת מה שאתם צריכים לקנות הגדרתם מראש, במרבית המקרים עוד לפני שיצאתם מהבית. אל תתפתו לקנות מוצר שלא תכננתם לקנות – כאן מתחיל הבזבוז המיותר”.
טיפ לחברות וחברי מועדוני הצרכנות
“מועדוני צרכנות/ מועדוני שכנים/ אולי תקימו מועדוני חברים? נצלו את כוח הקניה המשותפת, נצלו את החברים שלכם ותשאלו בנוגע להטבות שאתם יכולים להרוויח דרכם”.
“תזכרו! בכל חודש ישנן מאות אלפי הטבות לא מנוצלות בכרטיסי האשראי שלכם ולפעמים אותן הטבות הן ממש משתלמות ומגיעות לכולם לא רק בחגים ובימי מבצעים כאלו ואחרים”.
תזכרו! אותיות קטנות הן מלכודות גדולות
“מבצע מפתה? יום מכירות מיוחד? קראו את האותיות הקטנות. יכול להיות שהן מייתרות עבורכם את כדאיות הרכישה ותשאלו את עצמכם שוב – האם אני בטוח צריך את זה?!”
התחרטתם?
“לא כל קנייה היא חתונה קתולית. התנאים לביטול העסקה הם חלק ממנה. כללו אותם בשיקולים של כדאיות הרכישה, לרבות בימי קניות של חודש נובמבר”.
בדקו את החשבון
“לפני שאתן יוצאים מהחנות, בדקו שחויבתם רק על מה שרכשתם. שימו לב שהמחיר המופיע בחשבונית תואם את המחיר שעל המוצר לאחר ההנחה ושסכום ההורדה בכרטיס האשראי ובחשבון הבנק זהה לסכום הרכישה. יש לכולנו נטייה להתעצל ולא לבדוק וחבל, טעויות כולם עושים – רק חבל שזה יהיה על חשבונכם”.
צילומים: ראשית פרי סטוק, אנספלש, צילום הילה קניסטר בר-דוד – שי קדם.
אין המגזין אחראי לעושה שימוש בתוכן זה. ט.ל.ח.