סגולותיו ויתרונותיו הבריאותיים של הכורכום

חושבים שאתם יודעים הכל על היתרונות הבריאותיים של הכורכום? תחשבו שוב. אז מה באמת כדאי לדעת על התבלין הצהוב הכי בריא שיש?

בעבר נעזרו בכורכום כסממן לצביעת הבגדים, בטקסי הנישואין באינדונזיה מורחים את הכורכום על זרועותיהם של החתן והכלה, נשים בהודו מאמינות שמריחת העור בכורכום מונע צמיחת שיער אבל לא רק. בשנים האחרונות נערכו אלפי מחקרים על שורש הכורכום והיתרונות הבריאותיים שבו. הוא נוגד חמצון חזק, אנטי דלקתי, בייחוד דלקת מפרקים, אנטי חיידקי, מוריד שומנים וכולסטרול ומסייע בבעיות במערכת העיכול. כל אלו הובילו לכך שאבקת כורכום, שנפוצה מאוד במטבח האסיאתי וגם ברפואה הסינית וההודית, נחשבת כיום לאחד ממזונות העל המומלצים ביותר בכל דיאטה או בתפריט לספורטאים ובכלל כתוספת לתבשיל, מרק ואף שתייה של משקה מוכר שהוא בעצם חלב שקדים עם אבקת כורכום ותבלינים נוספים כמו ג’ינג’ר וקינמון. עם זאת, מי שאחראי לכל היתרונות הבריאותיים של שורש הכורכום הוא החומר הפעיל שנמצא בו – הכורכומין. מכאן, שבמידה ואנו רוצים לקבל את ההשפעות הרפואיות שכתובות מעלה, לא די בכך שנצרוך את תבלין הכורכום מהתזונה מכיוון שאנחנו לא יכולים להגיע למינוני הכורכומין שהוכחו במחקרים כאפקטיביים, אלא יהיה עלינו לצרוך תוסף תזונה של ככורכומין. כאן כבר עולות השאלות למי התוסף מתאים והאם אינו יכול לגרום לתופעות לוואי. לצורך כך יש לגשת לאיש מקצוע עם בדיקות דם ועם העבר הרפואי שלנו, כי כמו כל תוסף, גם לכורכומין יש קונטרא אינדיקציות ולא נמליץ לכל אדם לצרוך כורכומין רק כדי למנוע דלקות מפרקים לדוגמא. חלק מהתוויות הנגד הם למשל אנשים לפני הליכים כירורגיים, נטייה לאבנים בכליות, נטייה לאבנים בכיס המרה, לכאלו שסובלים מנשירת שיער ועוד.

כורכומין הוא תבלין שמכיל רכיבים פעילים שנבדקו והוכחו כיעילים למגוון מחלות ומצבים דלקתייים. במחקרים גילו כי בכורכומינואידים רכיבים אנטי-דלקתיים טבעיים שעוזרים במחלות מעיים דלקתיות, דלקות מפרקים, דלקות עיניים כרוניות על רקע אלרגיה ועוד. מחקרים נוספים קושרים לכורכומינואידים תכונות יעילות בהקלת כאבים ומניעת התפתחותם של גידולים וכן השפעות הנוגעות גם לפעילות של המוח כגון אלצהיימר ודיכאון. כמות הצריכה לפי המחקרים הללו עומדת על 500-3,000 מ”ג ליום ולכן יעיל ונוח לצרוך אותה באמצעות כמוסות.

אז הנה תקציר לכל היתרונות של התבלין המדובר: 

חיטוי פצעים – התבלין עוזר במקרים רבים של מחלות עור. 

חיוני למערכת העיכול במצבים של עיכול לא תקין וגזים. מגן על הכבד מרעלנים ומאזן רמות אנזימי כבד.  

מטהר דם

מפחית כולסטרול גבוה – מחקרים מצאו כי הכורכום מסייע בהורדת “כולסטרול רע” LDL. 

מסייע למנוע קרישי דם ומשפר את זרימת הדם. מגביר זרימת דם גם במחזור החודשי ובכך צפוי להקל על תסמיני הווסת. 

עוזר למערכת הנשימה – מכייח, מסלק ליחה ושימושי בסינוסיטיס ואסטמה. 

מסייע להורדת הכולסטרול בדם

נוגד חמצון חזק.

אנטי בקטריאלי

מוריד ומאזן רמות סוכר בדם

אנטי סרטני – בכך שהוא צפוי לעצור התפתחות תאים סרטניים (על פי מחקרים ברשת). אך ייתכן והוא יפריע לפעולות כימותרפיות שונות ולכן צריך להיוועץ ברופא בטרם נטילת כורכום. 

מחקרים מצאו כי הכורכום יכול לסייע גם במקרים של כאבי ראש ומיגרנות.    

מסייע לניקוי הרעלים בגוף

מדענים נלהבים מהפוטנציאל של הכורכומין להקל על דיכאון, אך המחקר מעלה תוצאות מעורבות. 

חשוב! כפי שציינו, הכורכומינואידים מסייעים גם לדילול הדם ולכן מומלץ לשקול לצרוך את התבלין לפי כניסה לניתוח וכמובן להיוועץ ברופא גם כשנוטלים במקביל תרופות לדילול הדם.

(צילומים: טמאנה ראומי)

אין באמור להוות המלצה לנטילת תוסף התזונה. יש להיוועץ ברופא לפני השימוש כיוון שהוא עלול לא להתאים לכל אחד. תוכן המאמר נלקח מתוך מחקרים ומאמרים שפורסמו ברחבי הרשת. העושה שימוש באמור, עושה זאת על אחריותו בלבד.   

כתבות נוספות שיעניינו אותך

גלילה לראש העמוד

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו ותישארו מעודכנים