סובלים מאכילה רגשית? כך תזהו את זה

אכילה רגשית היא פעולה חסרת מודעות וחסרת מחשבה שתגרום לכם להצטער רגע לאחר המעשה. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להתמודד

כולנו מכירים את הרגעים האלה שאנחנו יושבים מול הטלוויזיה, אחרי ארוחת ערב אבל פתאום המוח שלנו מאותת שבא לנו ‘משהו טעים’. אז לפעמים זה באמת כי פשוט בא לנו, אבל לפעמים מסתתרת פה אכילה רגשית שבאה לפצות על רגש שהתעורר כמו שעמום, עצב, בדידות, עייפות, כעס, מתח ואפילו שמחה והתרגשות, שאותם אנחנו מנסים להרגיע בעזרת אוכל. אבל חשוב שנדע כי אנחנו לא גורמים כאן ל”פיצוי” אלא להפך ממנו, כיוון שלאחר האכילה אנחנו חשים שוב רגשות אשם, הפעם בפן הקלורי וזה בהחלט מעגל שעלול להיות הרסני עבורכם.

אכילה רגשית היא פעולה חסרת מודעות וחסרת מחשבה שתגרום לכם להצטער רגע לאחר המעשה. אז למה?   

זה יכול לקרות גם באירועים חברתיים שייגרמו לנו לאכול כי כולם אוכלים, למרות שאנחנו כלל לא רעבים, או אולי בכלל לאכול בצד, בסתר, בלי שישימו לב שאכלתי בורקס או קוראסון מהשולחן. לרוב, זה נקרא אכילה רגשית

אז מה עושים עם זה?

אכילה רגשית אינה נובעת מרעב

כמובן שזה דורש טיפול והתהליך לוקח זמן, אבל יש כמה דברים שאפשר לעשות:

♦ לעצור רגע. לקחת מספר נשימות איטיות ועמוקות לבטן התחתונה (עדיף בעיניים עצומות) ולהבין האם באמת מדובר ברעב, או שמדובר בכלל בתיאבון? ההבדל ביניהם משמעותי, כי רעב הוא צורך והתיאבון הוא חשק. אם נדע להבדיל ביניהם, זו כבר התקדמות משמעותית. 

♦ לשתות כוס מים. לפעמים המוח שלנו מתבלבל בין צמא לרעב ואנחנו מפרשים את זה הפוך ויתכן שכוס המים תפתור את הבעיה.

♦ אם יש מאכלים שאנחנו יודעים שלא נוכל לעמוד בפיתוי שלהם (גלידה, שוקולד ספציפי, דברי מאפה וכו’), רצוי שהם לא יהיו בבית. במידה ומגיעים אורחים, תקנו כיבוד נקודתי לאירוח ולא אריזות גדולות שאותן אתם עלולים לחסל באמצע הלילה. 

♦ אם במהלך היום אתם חושקים בשוקולד או בעוגייה שאתם ממש אוהבים, אל תמנעו את זה מכם! תאכלו 2 קוביות שוקולד או עוגייה ותמלאו את הצורך הזה. במידה ותמנעו את זה מכם במהלך היום, אתם תחזרו לאותה מגירת ממתקים והפעם זה לא ייגמר בשתי קוביות או בעוגייה אחת, אלא בחבילה שלמה ואז תצטערו על הרגע.  

♦ דבר נוסף שיכול לעזור, זה לכתוב. איך זה קשור אתם שואלים? כתיבה מעוררת רגשות ומחשבות שלפעמים לולא כתבנו ,לא היינו שמים לב אליהם בכלל. הכתיבה לא חייבת להיות על משהו ספציפי, אלא פשוט לכתוב לקחת דף ועט ‘ולהקיא’ את כל מה שעולה לכם לראש. אם אין לכם מה לכתוב פשוט תכתבו “אין לי מה לכתוב” עד שמשהו אחר יצוץ. זה צריך להיות אינסטינקטיבי וללא הרבה מחשבה. זה יכול לעזור לכם בשחרור רגשות ומחשבות שיימנעו מכם אח”כ לרוץ למקרר בלי סיבה מוצדקת.

פיצוי על רגש כלשהו שהתעורר

הכותבת: עדי רודניצקי שרון, יועצת לאורח חיים בריא, שינוי תזונתי ומטפלת באכילה רגשית. 

Adirudnitzky@gmail.com

צילומים: ג’וניור רייס, הלנה לופז, אנדריקו פודילינק

* הכתבה כוללת טיפים להתמודדות עם אכילה רגשית. אין באמור להוות המלצה רפואית. 

כתבות נוספות שיעניינו אותך

גלילה לראש העמוד

הירשמו עכשיו לניוזלטר שלנו ותישארו מעודכנים