בחיי היומיום שלנו ישנן פעילויות טבעיות שאותן אנו מבצעים והן גורמות לדברים חיוביים כגון חיזוק השרירים, סיבולת לב ריאה, חילוף חומרים ועוד. אבל בתקופה הזו, בוא נאמר את האמת, לרובנו אין ממש חשק לצאת מהבית, גם אם ההגבלות מאפשרות זאת. חוסר הוודאות משיל מאיתנו אנרגיות ואת רוב היום אנחנו מעדיפים לבלות במיטה וכן, כולנו יודעים שזה מחליש אותנו, נפשית ופיזית ושזה עלול לפגוע בנו לאורך זמן.
אז מה התקופה הזו עשתה לגוף שלנו?
אובדן שריר
חודשים ארוכים ללא הליכה לחניית הרכב, ללא הסתובבות ברחבי המשרד וללא טיולים בארצנו הקטנטונת או בקיצור, חודשים רבים מאוד של ישיבה על כורסת הטלוויזיה ורביצה ארוכה מן הרגיל בחדר השינה, עלולה להוריד לטמיון הישגים גופניים שעבדתם עליהם שנים רבות, עלולה לגרום לאובדן מסת שריר. אנחנו לא מתכוונים רק לאלו שהולכים לחדר הכושר ומפמפמים תרגילים עם משקל רב, אלא גם לאנשים שבחיי היומיום שלהם מבצעים פעולות פיזיות שגרתיות (מרימים תיק כבד לעבודה, מעמיסים דברים כגון עגלת תינוק לאוטו, צועדים ברגל עד חניית הרכב, עולים במדרגות המשרד, מרימים שקיות בסופר והרשימה עוד ארוכה).
“כאשר אנו מאבדים שריר אנחנו ככל הנראה עולים במסת השומן, עליה שעשויה להוביל למגוון מחלות כגון סכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, שבץ מוחי וסוגי סרטן שונים. כמובן שאלה לא דברים שקורים מהיום למחר, אבל אנחנו בסגר כבר שמונה חודשים והגיע הזמן להתחיל לחשוב קדימה ולהבין שהקורונה כאן כדי להישאר וצריך ללמוד לחיות בהתאם” אומר לנו ד”ר אסף גריי, רופא ספורט מוחה ברפואה פנימית.
פגיעה באיכות השינה
אור השמש הוא משהו חיוני להתפתחות גוף אדם ולא רבים יודעים, אך אור השמש חשוב לשעון הפנימי של הגוף, זה שיודע לציין מתי אנחנו עייפים, ערניים, רעבים וכו’. כידוע, גם אם תגיפו את התריסים ותפתחו את חלונות הבית, כמות האור שתיכנס הביתה היא קטנה ולכן חוסר באור שמש טבעי עלול להשפיע על איכות השינה שלכם.
חשוב לציין שלא בהכרח תרגישו שאיכות השינה שלכם נפגעת, יכול להיות שאתם מרגישים שאתם ישנים מעולה אך הגוף כן חווה ירידה באיכות השינה אליו הוא רגיל ולכן מומלץ לכולם, גם למי שחושב שהוא ישן טוב, לבלות כל יום זמן סביר בשמש, כמובן באופן חכם כפי שממליצים רופאי העור.
היחלשות הלב והריאות
אם הסגר גרם לכם לעבוד מהבית, לעשות בייביסיטר 24/7 על הילדים שלכם ובגדול, גרם לחיים בתוך קירות הבית להיות קשים במיוחד – כנראה שאין לכם הרבה זמן פנוי לעסוק בפעילות גופנית, מה שמצביע על כך שהדופק שלכם לא עולה ולפי ד”ר גריי, כאשר הלב שלכם לא מתאמץ – הוא נחלש. בדומה ללב, חוסר תזוזה פוגע גם בעבודה התקינה של הריאות וכתוצאה מכך איכות הנשימה הסדירה שלכם נפגעת.
צבירת שומן
שמשמעם אנחנו אוכלים יותר? אנחנו בטוחים שכולכם עניתם שכן. המקרר זמין לנו יותר מאי פעם ומבלי לשים לב אנחנו מנשנשים במהלך היום הרבה יותר מהעבר וזהו דבר שלאורך זמן יכול להוביל לצבירת שומן גדולה מאוד גם אם אנחנו לא ממש בולסים. נפילה לאוכל היא חולשה אנושית ולכן יש צורך לשים לב למה מכניסים לפה בתקופה ארוכה זו, שאת הסוף שלה אנחנו עדיין לא רואים באופק.
“עלייה במשקל בתקופות לחוצות היא נורמלית ואין ספק ששנת 2020 סיפקה שפע של סטרס וסיבות לדאגה, אבל כשעלייה במשקל הופכת להשמנת יתר – יש צורך להתחיל לחשוש. הפתרון הוא לבשל אוכל בריא או להזמין מזון בריא. אם הסגר היה למשך שבוע, היה מציאותי לחשוב ש”נשנוש שטויות” יעבור בשלום, אבל לאחר תקופה של שמונה חודשים הגיע הזמן להבין שקיימת סכנה ממשית של עליה דרסטית במשקל, דבר שמוביל למחלות רבות ומסוכנות ולא מסתכם רק בנראות החיצונית – ולכן יש צורך להתחיל שינוי במידי”.
פגיעה מוחית
ידעתם שישיבה מרובה פוגעת בפעילות המוחית? אנחנו לא. תזוזת הגוף עוזרת לגוף לייצר חומרים שמטרתם לפרק רעלנים בדם ובכך למנוע מהם להגיע למוח. בימים אלה, בהם אנו יושבים שעות רבות בבית וממעיטים בפעילות גופנית, הגוף ממעיט בפירוק חומרים שליליים שמגיעים למוח ובכך איכות פעילות המוח שלנו תיפגע.
כיצד ניתן לשלוט בנושא? יש להזיז את הגוף ולהזיז כמה שיותר. פעילות גופנית לא חייבת להיות ריצה או אימון משקולות וישנן אופציות רבות ומגוונות. לדוגמה – החליטו שבכל יום אתם עולים ויורדים את מדרגות הבית 40 פעמים או מנגד קופצים בחבל 100 קפיצות ביום בזמנכם הפנוי. תהיו יצירתיים ותעזרו לגוף שלכם להיות בריא.
פגיעה ביציבות
כחלק מהסגר והריחוק החברתי, כולנו מוצאים את עצמנו מבלים שעות נוספות בישיבה מול המכשירים הטכנולוגיים, דבר שמוביל בדרך כלל לישיבה לא בריאה הכוללת עמוד שגרה מעוגל, צוואר כפוף וכתפיים שפופות. “מצבו הטבעי של הגוף הוא בעמידה ולכן הרגלים של ישיבה או שכיבה ארוכים במיוחד עלולים לפגוע ביציבה ולייצר עומסים מיותרים על אזורים רבים בגוף”.
מחקרים רבים שנעשו בעולם בתקופה זו ממליצים לקום מהכיסא או מהספה אחת לשעה ובזמן זה להתמתח ולעשות כמה שיותר סיבובים בבית. המטרה בסיבוב ובמתיחות היא למתוח את הגב ולתת לשרירי הגוף לזוז ולהשתחרר. במידה ויש לכם זמן, אפשר גם לעשות פעילות גופנית קצרה כגון עליה במדרגות, קפיצה במקום, או טיול ברחוב במידה וההגבלות מאשרות זאת.
ד”ר גריי מסכם ואומר שמבלי לשים לב נוצר צורך לתקן את השיבוש במנגנון הגוף שלנו ובימים אלה, יש צורך להחזיר את הרכב הגוף למצבו התקני. “צריך לעשות הפרדה – ישנה פעילות גופנית ספונטנית, שהיא הפעילות היומיומית שהיינו עושים מבלי לשים לב בחיי היומיום שלנו והיא ללא ספק נפגעה בזמן הסגר וישנה פעילות גופנית יזומה. אני ממליץ לכל אחד, בלי תירוצים, להוסיף בימים אלה לשגרת חייו פעילות גופנית יזומה ולדאוג להתמיד בה. הפעילות היזומה יכולה לכלול הליכה, ריצה, עליית מדרגות, פעילות הכוללת משקל גוף ועוד. תזכרו: חשוב להיות בתזוזה, ישיבה ממושכת לאורך תקופת זמן ארוכה כל כך, לא עושה טוב לגוף ועלולה לגרום לו לנזק”.
צילומים: Maxim IIyahov, Jesper Aggergaard